Ingredienser (4 portioner)
- 2,5 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 msk smält smör eller olja (till smeten)
- Smör eller olja till stekning
- Sylt efter smak (t.ex. hallon-, jordgubbs- eller blåbärssylt)
Så här gör du
- Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt resten av mjölken, äggen, saltet och det smälta smöret. Vispa tills smeten är jämn.
- Låt smeten vila i ca 10 minuter.
- Värm en stor stekpanna på medelvärme och smält en klick smör.
- Häll i ett tunt lager smet och stek tills pannkakan är gyllenbrun på undersidan, ca 2–3 minuter. Vänd och stek ytterligare 1–2 minuter.
- Upprepa tills all smet är stekt.
- Servera pannkakorna varma med sylt och gärna en klick grädde eller lite florsocker på toppen.
Tips!
Vill du ha en matigare variant? Lägg till lite vaniljsocker i smeten eller servera med färska bär. För en krispigare yta kan du steka pannkakan i lite extra smör.
Perfekt till frukost, lunch eller mellanmål – klassisk och alltid lika god! 🥞😊